WEB PORTAL SA RAZNIM VIJESTIMA KAKO IZ SVIJETA TAKO I REGIONA
Znate li kako se prave gumene bombone ?? Znate li kako se prave gumene bombone ??
Gumene bombone su među najdražim slatkišima mnogima, a pogotovo djeci. Korisno je da pročitate ovaj artikal i saznate od čega su napravljene i šta... Znate li kako se prave gumene bombone ??

Gumene bombone su među najdražim slatkišima mnogima, a pogotovo djeci. Korisno je da pročitate ovaj artikal i saznate od čega su napravljene i šta u sebi sadrže gumene bombone. Ukoliko uzmete gumene bombone i krenete čitati njihov sastav naići ćete da su napravljene od rižinog ili kukuruznog sirupa i šećera. Ali osnova svih gumenih bombona je želatin.

Životinjski otpad putem posebnog procesa pretvara se u želatin, koji se osim kod gumenih bombona primjenjuje pri pravljenju i drugih slatkiša. Najčešće se koristi svinjski i goveđi otpad. A dijelovi koji se koriste kao otpad su koža, rogovi, te sitne kosti. Želatin ima ogromnu primjenu u prehrambenoj industriji te se može naći skoro svugdje. Proces pripreme želatina možete pogledati u sljedećem videu ispod. Snimak ide unatrag te možete pogledati kako teče čitav proces.

Želatin je bezmirisna i bezukusna susptanca do koje se dolazi dugotrajnim kuhanjem već navedenog. A nalazimo ga i u hladnim mliječnim proizvodima, poslasticama, te mesnim proizvodima. Međutim postoji i farmaceutski želatin koji se koristi u medicini pri izradi raznih lijekova i sadrži određen broj aminokiselina, i ima veliku nutritivnu vrijednost. Za osobe koje imaju probleme sa crijevima preporučuje se supa od kostiju. Jer na taj način se otpušta kolagen koji obnavlja crijevnu sluznicu i jača naš imunitet.

Želatin ima primjenu kod bolova sa zglobovima, kostima i tetitvama. A pomaže i kod proizvodnje kose i noktiju. Ako se ipak odlučite za želatin, najbolje bi bilo da potražite farmaceutski želatin. Ili ipak skuhate supu od kostiju. Jer u gumenim bombonama osim šećera i štetnih aditiva nema apsolutno ništa više.

 

kusturica