Retro tapete – Poboljšajte izgled vašeg doma

Retro tapete - Poboljšajte izgled vašeg doma

Retro tapete

 
Retro tapete su trent koji ne prolazi. Posljednjih petnaest godina ove tapete su neizostavan dio trenda, te njihova popularnost ne opada. Među najpopularnijim tapetama su cvjetne, prugaste ili one sa orijentalnim uzorcima.

Bez obzira na podatak da su često “prenaglašene“, i da sa njihovim postavljanjem možemo doći u situaciju da one prezumu potpunu dominaciju u prostoru u kojem su postavljene. Ove tapete su nevjerovatne te im mogu parirati samo foto tapete. Većina ljudi nije dovoljno hrabra da učini taj korak naprijed. Tako da se ne usuđuju izlijepiti svoj dom ili prostor u kojem borave sa ovim vintage tapetama.

retro tapete

Nekada su se tapetama oblagali čitavi zidovi i prostorije. Dok u današnje vrijeme se to radi samo na jedan zid ili neki njegov dio. Vremena se mjenjaju ali trendovi ostaju pretežno isti, uz neke manje dorade.Zbog jako naglašenih uzoraka i žarkih boja koje imaju tapete. Ponekada su same po sebi dovoljne kao dekoracija na tom zidu. Dovoljna su samo dva metra određene vrste tapete da promjene čitav izgled prostorije. Bez obzira na njihov stil one definišu svaki prostor u kojem se nalaze.

Kako odabrati tapete

 
Pažljivo odabrane tapete mogu u svakom pogledu uljepšati izgled vaših prostorija. Najvažnije je da se prije izbora pronađete poneki savjet od dizajnera. Nisu jeftine, ali svakako nećete oblagati čitave zidove nego samo jedan mali dio. Tako da vas neće puno koštati. Sada je pravo vrijeme da se odlučite za kupovinu. Jer sada traju praznična sniženja.

Jedan od glavni savjeta je “pazite na boje” i ne pretjerujte sa izgledom. Ne želite da tapete dominiraju tom prostorijom. Želite da budu dio prostorije i uljepšaju njen izgled. Previše tamne tapete bi mogle da zamrače prostoriju jer ste pretjerali sa tamnim nijansama.

retro tapete

Ukoliko se odlučite za tamne nijanse, smanjit ćete prostor. Dizajneri preporučuju svjetlije nijanse. Poput bijele, ružičaste, žućkaste nijanse koje otvaraju prostoriju. Te samim tim prostor izgleda veći. Ako vam se retro tapete čine kao korak za koji još uvijek niste spremni. U prodavanicama možete nabaviti valjak koji na sebi ima uzorke te će učiniti da vaša prostorija izgleda retro !