Nećete vjerovati Japansko ostrvo nestalo sa lica zemlje !

nestalo ostrvo

Iako dokazi još uvijek ne postoje, vjeruje se da je ovo malo nenasljeno japansko ostvro u Ohotskom moru nestalo usljed djelovanja talasa i vjetrova. Većina stanovnika sela “Sarucu” najbližeg tom ostrvu kažu kako nisu ni primjetili nestanak istog. Ovo ostrvo je bilo samo jedno od 158 nenaseljenih ostvra kojem je japanska vlada dala naziv i proglasila ga svojim. Kako bi potvrdila svoj teritorijalni i ekonomski status.

Ostrvo Ensabe Hanakita Kohima nalazi se zapadno od Kurilskih ostrva koja su predmet rasprave već godinama između Rusije i Japana. Kako zakon zalaže ostrva mogu da dobiju ime samo ukoliko se nalaze iznad nivoa vode. Međutim ovo ostrvo je mjereno posljednji put čak davne 1987 godine kada je potvrđeno da se nalazi 1.4 metra iznad vode. Stručnjaci su tada uočili da ovo ostrvo nestaje pod vodom tokom snažnih vjetrova i leda koji se pojavljuje svake zime u Ohotskom moru.

Međutim izvještaja poslije 1987 godine više nije bilo. Lokalno stanovništvo je upozoreno da bi moglo doći do nestanka u septembru nakon što je jedan od japanskih pisaca posjetio Sarufucu dok je pisao nastavak svoje knjige. Neki od starijih ribara tvrde da se sjećaju da je tu bilo ostrvo, ali da sada izbjegavaju prolaziti tim putem jer ga brodovi očitavaju kao podvodni greben. Japanska obalna straža morala bi da posjeti oblast na kojoj se nalazilo ostrvo i utvrdi da li je u potpunosti nestalo ispod nivoa mora. Ako potvrde tu stavku, japanske teritorijalne vode će se smanjiti ali neznatno.