WEB PORTAL SA RAZNIM VIJESTIMA KAKO IZ SVIJETA TAKO I REGIONA
Nakon završenog fakulteta nije uspjela pronaći posao, pa se posvetila uzgoju koza ! Nakon završenog fakulteta nije uspjela pronaći posao, pa se posvetila uzgoju koza !
Uzgoj koza na otvorenom   Ova djevojka je jedna od rijetkih koje su odlučile ne napuštati svoj rodni kraj, te ostati i pokušati nešto... Nakon završenog fakulteta nije uspjela pronaći posao, pa se posvetila uzgoju koza !

Uzgoj koza na otvorenom

 
Ova djevojka je jedna od rijetkih koje su odlučile ne napuštati svoj rodni kraj, te ostati i pokušati nešto baš tu gdje su i rođene. Što ne možemo reći za veliku većinu koja napušta svoje domove kako “trbuhom za kruhom” tako i za “boljim životom”. Ova priča započinje u Tomašnici gdje jedna 23-godišnjakinja odlučuje iskoristiti svoja znanja koja je stekla na Poljuprivrednom fakultetu. Tu je stekla zvanje dipl. inženjera poljuprivrede. Ova mlada djevojka je odlučila da okuša svoju sreću na porodičnom imanju.

Prvo je kupila jednu kozu, a sada ima čak 18 alpskih koza. Od koza dobija mlijeko, te pravi sirutku i sir koji prodaje za novac. Ova djevojka kaže da je potražnja za njenim proizvodima velika, te se nada da će u budućnosti imati mnogo veće stado. Kako i sama kaže na sljedeće ljeto očekuje stado od oko 50 koza.

Nakon završenog fakulteta

Njena želja i ljubav prema ovom poslu se javila u drugoj godini njenog fakulteta. Kada je imala predmet koji se zvao “ovčarstvo i kozarstvo”. Bila je jako privržena ovom predmetu te je došla na ideju da kupi jednu alpsku kozu i krene sa uzgojem. Inače završila je smjer animalna proizvodnja.

Još kaže da radi na proširenju svoje farme. Želi da njena farma postane ozbiljna sa puno većim kapacitetima. Jer ukoliko su veći kapaciteti veći je i priliv novca od same prodaje. Kaže da su joj se posebno svidile alpske koze, jer su otpornije od običnih i imaju dosta više mlijeka. Odmah poslije kupovine prve odlučila se uzeti još dvije. A sada ih broj već osamnaest.

Ne želi napustati rodno mjesto i svoje koze

Kao što smo već ranije spominjali Krstina je djevojka koja ne želi napustiti svoje rodno mjesto i ne vidi svoju budućnost u inostranstvu.

Kaže da sebe vidi baš tu gdje jeste. Nada se da će proširenjem farme početi sa ostvarnjem ozbiljnijih prihoda. Jer kako kaže “Od toga se može opstati”. Svim mladim preporučuje da se borite, ne odustajete i prije svega budete uporni s tim što radite. Ništa ne dolazi preko noći. Još navodi da je prednost kada imate svoju zemlju, jer su sela sve više zapuštena.

Posao u svojoj struci je tražila u velikom broju preduzeća ali nije uspjela naći. Te je odlučila da pokrene svoju incijativu i započne svoj posao. “Sve je moguće kada volite to što radite i postavite sebi cilj” kaže Krstina.

 

kusturica