Crni petak – Ubijen tinejdžer, dvije maloljetne osobe ranjene !

crni petak

Crni Petak ili Black Friday kako to u svijetu popularno zovu je čisto praznovjerje ili najpopularnija tradicija extremnih popusta. Svi ste već vjerovatno čuli za crni petak ali ne znate sve detalje vezane za ovaj događaj. U nastavku možete pročitati detaljnije ali i pogledati šta ovaj događaj nosi sa sobom u svijetu.

Zašto se zove Crni Petak ?

Crni petak je svaki četvrti petak u mjesecu novembru, dan poslije dana zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama.  Jasno nam je zašto je petak, ali zašto baš crni, a ne žuti ili crveni. Ovaj pojam potječe iz Filadelfije i služio je kao opis za “nevjerovatnu gužvu” u prodavnicama koja bi nastala zbog ogromnog broja kupaca. Da ne komplikujemo puno dalje Crni petak se veže za crnu dobit, a ovaj pojam se veže za poslovanje kada crveni gubitak prelazi u crnu boju ( dobit ). Ovo je jedna od tradicija koja se veže za moderno računovodstvo tako je i ime poteklo.

Šta se događa na Black Friday ?

Ovaj dan označava početak prazničnih popusta i šoping sezone. Ovo je dan kada milioni kupaca širom svijeta jure po tržnim centrima u potrazi za najboljim poklonima ali i najnižim cijenama.

Black Friday Carnage

Imagine going in for milk on Black Friday only to be dragged into this absolute carnage 😲🛒

Gepostet von LADbible am Freitag, 23. November 2018

 

U Americi u centru na “Black Friday” ubijen tinejdžer a nekoliko osoba je ranjeno.

 

U državi Alabami tokom velike rasprodaje “Black Friday” došlo je do pucnjave gdje je nastradao tinejžer a dvije osobe su ranjene.

Kako tamošnje vlasti objavljuju došlo je do pucnjave oko 21:30, nakon svađe između dva tinejdžera. Policija je naglasila da je jedan tinejdžer pobjegao ali se obračunao sa policajcima, koji su ga upucali i na licu mjesta je bio mrtav.
Drugi tinejdžer je završio u bolnici i u teškom je zdravstvenom stanju. A u tom obračunu pogođena je i 12-godišnja djevojčica te je i ona završila u bolnici. Ovaj tržni centar “Riverchase Galleria” je trenutno zatvoren.