WEB PORTAL SA RAZNIM VIJESTIMA KAKO IZ SVIJETA TAKO I REGIONA
Biljke koje će preživjeti zimu Biljke koje će preživjeti zimu
U slabo osvijetljenim sobama: Zamioculcas zamiifolia Zamioculcas zamiifolia često na vrhu popisa biljaka koje će ”najvjerojatnije preživjeti” što je čini savršenim izborom ukrasne biljke... Biljke koje će preživjeti zimu
 1. U slabo osvijetljenim sobama: Zamioculcas zamiifolia
  Zamioculcas zamiifolia često na vrhu popisa biljaka koje će ”najvjerojatnije preživjeti” što je čini savršenim izborom ukrasne biljke za bilo koje doba godine. Ono što čini ovu popularnu biljku posebnom je njezina izvanredna sposobnost da se uspješno razvija u prostoru s minimalnim svjetlom.
 2.  

 3. U slabo osvijetljenim sobama: Paprat
  Mnoge vrste paprati ne trebaju puno svjetla. Međutim, iako mogu tolerirati niske razine svjetlosti, zahtijevaju visoku vlažnost i često zalijevanje. Paprat je prilično osjetljiva na svjeto, pa je stavite na mjesto gdje nije izravno sunčevo svjetlo, barem dio dana.
 4.  

 5. U slabo osvjetljenim sobama: Kineski kozlac (Aglaonema ) Difenbahija ima lijepe, bujne i velike listove. Može rasti u slabo osvijetljenim sobama, međutim pazite da je ne zalijevate previše. Isto tako, ako soba ne prima puno prirodnog svjetla, to možete nadomjestiti s umjetnim svjetlom, odnosno postavljanjem difenbahije u blizini lampe.
 6.  

 7. U sobi izloženoj propuhu: Klivija
  Ako imate sobu koja je hladna i nije izložena sunčevom svjetlu, puno suncu, Klivija može biti idealan izbor. Ova izdržljiva biljka zapravo voli razdoblje hladnijeg vremena koje će omogućiti fantastično pupanje cvjetova, obično u narančastoj ili ponekad zlatno žutoj boji.
 8.  


 9. U sobi izloženoj propuhu: Mahovina u terariju
  Kako bi zaštitili svoje biljke od prohladnog povjetarca pored prozora ili pored ulaznih vrata, razmislite o minijaturnoj verziji staklenika, odnosno staklenog terarija. To će zadržati vlagu unutar stakla te će zaštititi biljke od toplog i hladnog propuha. Ne samo da terarij štiti biljke unutra, nego je također dobar ukras za dnevni boravak. Idealne biljke za terarij je mahovina i paprat.
 10.  

 11. U sobi izloženoj propuhu: Krasula
  Puno biljaka ne voli kombinacije hladnog zraka s vrućim radijatorima u zimskim mjesecima, no neke biljke mogu to tolerirati. Jedna od biljaka koje mogu preživjeti takve varijacije temperature je krasula. Ona može podnijeti blizinu otvorenog prozora u zimskim mjesecima. Također, ne zahtijeva puno vode, a može napredovati sa zalijevanjem jednom svaka tri tjedna.
  Ova biljka izgleda kao minijaturno stablao, tako da će biti osvježavajuće zelenilo u vašem domu, čak i kada su stabla vani tijekm zime bez lišća.
 12.  

 13. U sobi izloženoj propuhu: BožićnI kaktus
  Ako ste u potrazi za trajnom biljka koja će unijeti živahne boje u prostor, potražite božićni kaktus. Crvene i ružičaste boje podsjećaju na proljeće, a osim toga, ova biljka nije zahtjevna za održavanje. Mogu se držati u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine ili je možete držati vani tijekom ljeta, ali u sjeni.
 14.  
  božićni kaktus

   

 15. Suhi zrak u sobi: Filodendron
  Jedna od biljka koje toleriraju suh zrak koji je tipičan za većinu domovam, je filodendron. Ovu biljku treba zalijevati samo jednom svaka dva tjedna. Uz to, uspijeva i na tamnijem mjestu u sobi.
 16.  

 17. Suhi zrak u sobi: Sukulenti
  Sukulenti dolaze u širokoj lepezi boja. Sukulente ne treba često zalijevati, osim po ljeti. Imaju zaštitni sloj od voska na površini stabljike i listova koji im pomaže zadržati vlagu te su vrlo prilagodljivi. Nakon ljeta vrlo dobro se mogu prilagoditi na unutarnje prostore i uspješno prezimiti u vašem domu.
 18.  

   

 19. Suhi zrak u sobi: Lirasti fikus
  Lirasti fikus treba zalijevati jednom svaka dva tjedna tijekom vegetacije, a jednom mjesečno tijekom zime. Također, imajte na umu da voda isparava sporije u prohladnoj sobi, tako da obratite pozornost da li je soba izložena propuhu, je li vlažno, suho ili vruće u prostoriji.
 20.  

 21. Suhi zrak u sobi: Sabljica ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)
  Previše vode može ubiti ovu lijepu biljku budući da ima mesnate listove pa ne traži često zalijevanje. Ova atraktivna biljka pročišćuje zrak i pospješuje proizvodnju kisika. Nije zahtjevna za uzgoj. Nije joj potrebno mnogo svjetla ni previše zalijevanja.
 22.  

 23. Suhi zrak u sobi: Aloe vera
  Ova jednogodišnja pustinjska biljka može podnijeti suhi zrak. Zalijevajte ju jednom mjesečno. Aloe vera voli svjetlo, pa ju postavite u blizini prozora koji dobiva puno svjetla.
 24.  


 25. U pretjerano zagrijanoj sobi: Kaktus
  Kaktusi vole suhi zrak i toplinu. Mjesto iznad radijatora je idealno mjesto za mali kaktus. Tijekom zme žive u stanju mirovanja i jednom mjesečno ih je potrebno zaliti. Budući da su mnoge pustinje poznate po hladnim noćima, neke vrste pustinjskih biljaka možete odabrati za vaš prostor.
 26.  

 27. U pretjerano zagrijanoj sobi: Voštani cvijet (hoja)
  Voštani cvijet ima debele voštane listove i dopustite da joj se zemlja posuši pa je tek onda opet zalijte.

 

kusturica