WEB PORTAL SA RAZNIM VIJESTIMA KAKO IZ SVIJETA TAKO I REGIONA
Biljke za zimu – Odlično podnose hladno vrijeme Biljke za zimu – Odlično podnose hladno vrijeme
Zimske biljke – Ovo su biljke koje podnose hladne zimske temperature   Dobro je poznato da većina balkona i hladnih prostorija zjapi prazna zimi.... Biljke za zimu – Odlično podnose hladno vrijeme

Zimske biljke – Ovo su biljke koje podnose hladne zimske temperature

 
Dobro je poznato da većina balkona i hladnih prostorija zjapi prazna zimi. Ne vidimo zašto ne biste ispunili ta mjesta ili kutke sa nekim biljkama. Ta mjesta su savršena da postavite poneku zimsku biljku ili zimski cvijet. Kažemo da su zimske biljke jer savršeno podnose hladne i niske temperature koje se na našim prostorima pojavljuju zimi.

Jeste li znali da postoje i biljke koje se ne moraju unositi u kuću čak ni kada temperatura padne ispod nule ? Neke vrste cvijeća su otporne čak i na mraz.

Kako zaštiti biljke zimi ?

 
Nije bitno da li je riječ o grmovima ili penjačicama, glavno pravilo je da se ne smiju saditi u male saksije ili šta već koristite. Glavni razlog tome je što dolazi do smrzavanja zemlje i korijenja biljke. Zimi biljke rastu jako sporo, te se mogu saditi jedna uz drugu. U slučaju da je mraz napolju prejak. Biljke bi bilo dobro zaštiti od niskih temperatura pokrivajući ih zaštitinim folijama ili platnenim vrećama. Sve to kako se voda ne bi zadržala u saksijama (teglama), te smrzla.

Savršene biljke za zimu

 
Najotpornije biljke za zimu jesu zimzelna drveća kao čempres, smreka i borovica. Zimzleno drveće ima veliku prednost jer raste jako dugo. Osim toga jako je lagano za održavanje. Do najvećeg izražaja dolaze u zimski period kada se kite i dekorišu sa lampicama i raznim novogodišnjim ukrasima.

Također imamo i cvjetnice koje su sposobne za otežane uvjete koje susrećemo zimi. A omiljeni su grmovi božikovine sa svojim crvenim bobicama. Te grmovi iz roda perencija koje imaju bobice raznih boja i zelenakaste listove. Među najpoznatijim cvjetnicama se nalazi i “snježni vrijesak” koji cvjeta u različitim bojama baš u zimskim mjesecima. Ova vrsta cvijeća često se nalazi na balkonima u velikim saksijama za cvijeće. Gdje stvara predivnu sliku u tmurnim zimskim danima.

Napomena :  Ne zaboravite krajem zime počinju cvjetati prve lukovice. Poput visibabe, šafrana koje nam govore da stiže kraj hladne zime. Ako na vrijeme posadite lukovice, trebale bi proklijati do kraja februara, te ćete imati pravu proljetnu dekoraciju na vašim balkonima.

Ako vam se svidio ovaj članak pročitajte : “Ove biljke donose sreću i bogastvo u vaš dom“.

 

kusturica